Lange bank

Lange bank
Lange bank

Inventarisatienr.: K-100
Kunstenaar: Michiel Kluiters (1971)
Straatnaam: Dorpsplein
  Stompetoren
Materiaal: Gecoat verzinkt staal, hout cumaru
Jaar van plaatsing: 2021

Omschrijving:

Het kunstwerk is een zitbank van 10 meter lang. Het zitvlak bestaat uit drie lange planken voorzien van tekst. Het is een soort kruiwagenbank. In het midden zit een as met aan weerszijden een zwaar gietijzeren wiel. De poten aan beide uiteinden van de bank kunnen worden ingeklapt waarna je het object kunt wegrollen.

Het kunstwerk krijgt een sociale functie op het nieuwe dorpsplein. Op het gehele zitvlak van de bank staat tekst. Op de buitenste zitplank staat in het kort het verhaal van het ontstaan van Stompetoren. Met een blik op de anderhalve-meter-samenleving (covid-19) heeft de kunstenaar een meetaanduiding opgenomen in iedere regel, zodat je goed kunt zien of je wel ver genoeg van elkaar af zit. De tekst is om en om zwart/wit (om de 150 cm).

Op de andere twee planken, die je vanaf de andere zijde kunt lezen, staan steekwoorden en namen, allemaal gerelateerd aan deze plek. De woorden zijn deels door de bewoners zelf aangedragen. Het idee is dat het kunstwerk naast zijn functie als rust- en ontmoetingsplek, ook functioneert als omgevingsmonument en als klankbord om herinneringen op te halen en verhalen en anekdotes over de geschiedenis van het dorp en de omgeving te herbeleven

Navigatie


Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: