Klein Geheugen van Alkmaar, roepnaam: Adam

Klein Geheugen van Alkmaar, roepnaam: Adam
Klein Geheugen van Alkmaar, roepnaam: Adam

Inventarisatienr.: K-156
Kunstenaar: Mattia Ilić (1988 - )
Straatnaam: Kennemersingel 1, Nabij de molen.
  Zuid/Nassaukwartier en Hout
Jaar van plaatsing: 2016

Omschrijving:

Klein Geheugen van Alkmaar, roepnaam: Adam - 2016 door Mattia Ilić (1988)
Alkmaar is in al haar facetten verwerkt in het werk ‘Klein Geheugen van Alkmaar’. Het paard heeft als roepnaam Adam, naar één van de eerste burgemeesters van de stad. Door het werk niet alleen een titel, maar ook een naam te geven, wordt het een persoon en inwoner van de stad.
De focus van het werk ligt vooral op de minder voor de hand liggende aspecten die bij Alkmaar horen en gemakkelijk over het hoofd gezien worden: een knop van een brugleuning, een tegelpatroon, de logo’s op paaltjes maar ook beeltenissen van straten en bekende gebouwen uit de stad zijn verwerkt op het beeld. Als je de moeite neemt om goed te kijken, zul je telkens iets nieuws zien: van een in geheimschrift geschreven tekst tot beeltenissen van prominente figuren uit de geschiedenis van Alkmaar.
Omgevingsinformatie: De harddraverij was in de negentiende eeuw zeer populair. In Alkmaar vonden de wedstrijden plaats in de Alkmaarse Hout. De vroegste vermelding van een harddraverij dateert van 1825.
De harddraverijen werden vrijwel jaarlijks gehouden tot en met 1934. Daarna  verhuisden de wedstrijden naar het gemeentelijk sportpark. Op de oude locatie in de  Harddraverslaan werd tijdens de Ontzetviering van 1949 nog 1 keer een wedstrijd gehouden.

Plattegrond:

Navigatie


Diashow snelheid (in seconden):
Ga direct naar deze foto: