Waterghost

Waterghost

Inventarisatienr.: K-68
Kunstenaar: Margot Zanstra (1919 - 2010) Meer informatie
Straatnaam: Beneluxplein, vijver Rekerhout
  De Mare
Materiaal: Staal
Jaar van plaatsing: 1989

Omschrijving:

'Waterghost' van Margot Zanstra (1919-2010)

In 1991 won Margot Zanstra de tweejaarlijkse Henry Moore Grand Prize. Deze Japanse kunstprijs is bestemd voor de abstracte beeldhouwkunst, waar Henry Moore persoonlijk zijn naam aan heeft verbonden.

Zanstra won de prijs, een bedrag van 140.000 gulden (nu 63.636 Euro) met het ontwerp van het beeld ‘Ghostdwelling’. Een negen meter hoog, labyrintisch wit bouwsel met een fel blauw interieur, waarvan de bovenrand en de wand-openingen golvende lijnen te zien geven. Het kan worden voorgesteld als een uitvergroting van een steeds omgevouwen stuk papier, waaruit willekeurig halfronde vormen zijn geknipt. Het beeld is gebaseerd op de structuur van een slakkenhuis.

Het sculptuur is in Japan vervaardigd en staat in het Utsukushi-ga-hara Open Air Museum (https://www.utsukushi-oam.jp/mp/english) welke zich op 2.000 meter hoogte in de bergen van Japan bevindt.

Het bekroonde beeld wijkt af van Margot Zanstra's eerdere werk. Twintig jaar lang overheerste de geometrische abstractie. Maar toen de gemeente Alkmaar haar in 1988 een opdracht gaf voor een sculptuur in de nieuwbouw-wijk De Mare, heeft ze die stijl losgelaten. Voor Alkmaar maakte ze het beeld ‘Waterghost', welke zo goed als identiek is aan het prijswinnende beeld. ‘Waterghost’ staat in het water, zodat kinderen er tussen door kunnen varen in hun bootjes.

Het beeld in Japan is een iets afwijkende versie; het staat op het land in een cirkel van grint, en heeft daardoor ook een andere naam. De vervaardiging en installatie van dit beeld is gedeeltelijk bekostigd uit het bedrag dat aan de prijs is verbonden.

 

Plattegrond:

Navigatie