Herder

Herder

Inventarisatienr.: K-20
Kunstenaar: Paul van Crimpen
Straatnaam: Kennemerpark t.o. nr: 32
  Centrum/Binnenstad West
Materiaal: Brons, Hardsteen
Jaar van plaatsing: 1985

Omschrijving:

Paul van Crimpen (1932-1999) was een Nederlands beeldhouwer. Hij maakte voornamelijk kunstwerken van steen, brons en terra cotta. Van Crimpen heeft gestudeerd aan de rijksakademie van beeldende kunsten en het instituut voor kunstnijverheid onderwijs. Na zijn studie is hij werkzaam geweest als beeldend kunstenaar in diverse steden en gemeenten binnen Nederland.

De herder is één beeld uit de serie Schaapsherders. Paul van Crimpen is in 1981 begonnen aan deze serie, geïnspireerd door zijn goede vriend Jan Boom. Jan Boom was schaapsherder van beroep en stond model voor de herder. In een reactie op de website van Vanderkrogt standbeelden verteld Jan over de opdracht voor de gemeente Alkmaar: ‘’Ik herinner me dat de eerste opdracht voor Alkmaar bijna de mist in ging omdat de mal voor dat beeld tijdens een storm werd getroffen door een omgewaaide boom die viel op het dak van de loods van de bronsgieter waarin de mal was opgeslagen. Maar de scherven konden worden gelijmd en het is toch nog goed gekomen.’’ 

In 1985 werd het beeld opgeleverd aan de gemeente Alkmaar. Sindsdien staat het beeld in het Kennemerpark.  Een ander beeld uit de serie is enkele jaren later in De Rijp geplaatst. De andere schaapsherders zijn verkocht aan galerieën en geschonken aan familie leden.

Plattegrond:

Navigatie