Adriaen Anthonisz

Adriaen Anthonisz

Inventarisatienr.: K-128
Kunstenaar: John Bier
Straatnaam: Noorderkade, Nabij de Ringersbrug
  Centrum/Overstad
Materiaal: Brons, Hardsteen
Jaar van plaatsing: 1996

Omschrijving:

Het kunstwerk is vervaardigd in opdracht van vastgoedontwikkelaar en aannemer Jan Deurwaarder ter gelegenheid van de realisatie van het winkel- en appartementencomplex Noorder Arcade. Het beeld is aan de gemeente Alkmaar geschonken. 

Adriaen Anthonisz (1541-1620) was landmeter en ontwikkelde zich als de belangrijkste ingenieur van de Verenigde Nederlanden als vestingbouwer. Ook de vesting van Alkmaar is door hem gebouwd. Daarnaast was hij tevens enige tijd burgemeester van Alkmaar (1582-1601).

De locatie van het beeld geeft uitzicht op het Noord-Hollandskanaal, de voormalige vestinggracht aan deze zijde van de stad. Adriaen kijkt in de richting van de plaats waar in 1573 de Friese Poort gelegen was. De locatie waar de aanval van het Spaanse leger het heftigst was. Na het beleg was Adriaen ook verantwoordelijk voor de aanleg van het Friese bolwerk op die plek.

Het beeld is ontworpen door de Alkmaarse beeldhouwer John Bier (1936). Van hem staan meerdere beelden in Alkmaar en omliggende plaatsen.

Plattegrond:

Navigatie


vorig kunstwerk